Talasemia adalah kecacatan genetik yang paling biasa didapati, dengan kira-kira 250 juta orang, 4.5 peratus daripada penduduk dunia adalah pengidap yang menghadapi ancaman maut. Pada 2010, Malaysia merekodkan 4,768 orang pesakit talasemia yang memerlukan pemindahan darah yang kerap. Manakala 5% daripada penduduknya adalah pembawa.

WE ARE STM

BannerFans.com

TALASEMIA DARI ASPEK PSIKOLOGI

malaysia thalassaemia psychology
Keluarga dan teman-teman thalas
Untuk terus hidup dengan kualiti yang lebih baik, pesakit talasemia mesti patuh pada rawatan yang sukar dan mahal. Dalam masa yang sama mereka berhadapan dengan masalah penampilan fizikal yang agak berlainan, masalah tumbesaran. 

Cabaran hidup, yang mana mereka merasakan diri mereka berbeza daripada orang lain ditambah dengan ketidaktentuan tentang masa depan. Ianya menambah kepada tekanan dan desakan hidup setiap hari.


impian keluarga thalas
Keluarga thalas juga punya impian dan harapan   
Terdapat juga perasaan bersalah yang mungkin boleh menjadi beban kepada keluarga pesakit. Ibu bapa sentiasa mengalami kebimbangan tentang rawatan dan kehidupan anak-anak. Ini menambahkan dengan perasaan bersalah kerana mereka berfikir bahawa kerana merekalah anak-anak terpaksa menghadapi kesukaran tersebut.  

Di samping itu terdapat masalah ekonomi dan kewangan yang mana ibu bapa perlu mencari sumber-sumber untuk mendapatkan rawatan. Mereka agak terpinggir dari arus perdana dengan taraf pendidikan yang lebih rendah. Keluarga dan pesakit sering menerima kualiti perkhidmatan yang rendah, kadang kala hingga perlu mendapat ihsan dan simpati untuk terus hidup dan menyesuaikan diri berbanding mereka yang normal dan berkemampuan.
Pesakit dan keluarga thalas amat memerlukan sokongan psikososial, terutama dari mereka yang menyediakan perkhidmatan perubatan seperti doktor dan jururawat. Mereka perlu lebih sensitif dalam menangani isu-isu sebegini. Mungkin pendekatan yang holistik diperlukan untuk menjaga dan menangani masalah dan cabaran hidup pesakit thalas. Sokongan pakar psikologi dan NGO juga boleh membantu. Sokongan dari pelbagai peringkat ini dapat membantu keluarga dan pesakit menjalani hari-hari mereka dengan penuh berkeyakinan. Seterusnya menerima perkhidmatan perubatan yang berkualiti.Informasi di atas adalah untuk pendidikan dan kesedaran sahaja. Informasi ini tidak boleh digunakan  untuk mendiagnos dan merawat masalah kesihatan tanpa konsultasi dari pakar dan penyedia rawatan dan kesihatan yang diamanahkan. STM mengalu-alukan sebarang persoalan kesihatan yang anda alami dengan menyalurkannya kepada pakar dan penyedia kesihatan yang ditauliahkan.


1 comments:

Komen & Maklumbalas Anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...